Ree Bourguignon
Ree Bourguignon wordt ook wel een stoofpot van ree genoemd. Voor dit gerecht gebruik je de poulet van de ree. Dit wordt gesneden uit de nek en schouder van de ree. Er zitten in dit gedeelte meer aderen, hierdoor is het vlees perfect om een stoof mee te maken. Wij maakten hem klaar in een Dutch Oven van 5 liter. Hierdoor is er voldoende ruimte voor de bourguignon om te stoven. Je kan improviseren met de groentes die je gebruikt voor de stoofpot. Kies bijvoorbeeld voor echte seizoensgroentes en kruiden om hem aan te passen aan het juiste seizoen. Dit recept kan je serveren met gekookte aardappelen of aardappelpuree. Je kan ook nog gegrilde groentes van het vuur toevoegen, zoals: ''gegrilde lente groentes''. Dit gerecht maakten wij klaar boven de Dutch Oven. Wanneer je ons boekt tijdens een evenement of feest, dan kunnen wij dit gerecht ook voor je klaar maken.
Equipment
- Dutch Oven
Ingredients
- 500 gr Poulet van Ree
- 250 ml Pinot Noir
- 250 gr Varkensspek in blokjes
- 200 ml wildfond
- 50 gr roomboter
- 250 gr Wortel in schijfjes
- 150 gr champignon's (naar keuze)
- 250 gr aardappelen in grove stukken
- 35 gr tomatenpuree
- 1 teen knoflook (geperst)
- 2 Laurierblaadjes
- 1 Takje rozemarijn
- 4 Takjes tijm
- 1 sjalotje in blokjes
- 1,5 eetlepel bloem
- zout en peper naar smaak
Instructions
- Doe 15 gram roomboter in de dutch oven
- Bak de varkensspekjes in de dutch oven tot ze mooi krokant zijn, haal ze vervolgens uit de pan en zet ze apart
- Snij de Poulet in grove stukken en voeg het bloem toe. Bak de poulet van ree vervolgens rondom bruin. Dit mag in het vet van het uitgebakken spek.
- Haal ook de Poulet van ree hierna uit de dutch oven en zet dit afgedekt apart neer.
- Fruit in 35 gram roomboter de ui en knoflook. Wacht tot ze mooi glazig zijn. Voeg hierna wortel toe en bak dit zo'n 5 minuten lang mee.
- Veeg nu met een houten spatel de ui, knoflook en wortel naar een kant. Ontzuur nu de tomatenpuree aan de lege kant van de dutch oven. Dit doe je door 2 tot 3 minuten lang te roeren.
- Nadat je dit gedaan hebt voeg je alles samen. Nu voeg je de 250 ml Pinot noir toe, met wildfond, de kruiden, de aardappelen, het vlees en de krokant gebakken spekjes. Nu kan je het 2,5 uur lang laten staan met de deksel erop.(je kan er ook voor kiezen de kruiden gezamenlijk op te binden en toe te voegen aan de stoof)
- Zorg dat je zo nu en dan kijkt naar de stoof en even doorroert. Probeer de vlammen niet te hoog te maken. De stoof hoeft niet hard te gaan koken. Hoe rustiger hij stooft hoe malser het vlees. Door de dutch oven lager of hoger te hangen reguleer je de temperatuur. Je kan de stoofpot stevig of minder stevig maken door de deksel erop te houden of te verwijderen.
- Voeg na 2 uur en 15 minuten nog de Champions toe en laat deze 15 minuten mee garen.
- Serveer de Bourguinon nu in kommetjes uit. Je kan ook nog aardappelen of gegrilde groenten toevoegen.