Ree rollade
Albert van Den BoomRollade, of Roulade zoals de Fransen het noemen en wat "opgerold stuk vlees" betekend. Een rollade kan eigenlijk het hele jaar door gegeten worden. Aan de hand van kruiden kan je de rollade wat meer naar het seizoen brengen. Donkere of winterse kruiden maken hem geschikt voor de winter en met frisse kruiden trek je hem wat meer naar de zomer toe. In deze bereiding houden we hem redelijk naturel zoals we de rollade in Nederland kennen. Wees uiteraard zo vrij om met (verse) kruiden te gaan experimenteren. Dat levert soms hele mooie smaken op!Je kan rollade ook koud eten of als vleeswaren snijden met een snijmachine.
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 15 minutes mins
Course Main Course
Cuisine French, Mediterranean
Servings 4
Equipment
- 1 Dutch Oven
- Slagerstouw / Rolladetouw (vraag hier eventueel bij je eigen slager naar)
- Kerntemperatuurmeter
Ingredients
- 1 Hele ree schouder zonder been (1-1,5kg) of been zelf de schouder uit (dit kan je leren tijdens onze Ree Workshop)
- 6 Takjes tijm
- 4 Takjes peterselie
- 3 Takjes rozemarijn
- 50 Gram roomboter
- Zout en peper naar smaak
Instructions
Rollade maken
- Snij of hak alle verse kruiden fijn.
- Leg de ree schouder met de vlakke kant naar beneden (op deze kant heeft de huid gezeten).
- Bestrooi de schouder met alle kruiden en breng op smaak met zout en peper.
- Rol de ree schouder op tot een mooi geheel en probeer de peesdelen wat aan de buitenkant van de rollade te houden. Deze hebben namelijk een wat langere tijd warmte nodig.
- Bindt de rollade op met het slagerstouw/rolladetouw, eerst de 2 uiteinden, daarna het midden, dan naar de uiteinden toe werken en als laatst over de lengte van de rollade. Houdt een tussenruimte van ongeveer 2cm tussen de touwtjes aan. Trek de touwtjes goed strak aan en knoop af met een dubbele knoop of de rolladeknoop.
- (Mocht je een PVC buis hebben waar de rollade doorheen kan kan je ook een rolladenet gebruiken)
Rollade bereiden
- Laat de Dutch Oven goed warm worden en laat de boter hierin smelten.
- Bak de rollade aan alle kanten bruin aan, daarna mag de deksel er op.
- (De Dutch Oven moet ongeveer een 150 graden zijn, je moet je hand ongeveer een 6 – 8 seconden net onder de Dutch Oven kunnen houden)
- Draai af en toe de rollade en check daarbij de temperatuur van de rollade met de kerntemperatuurmeter.
- Als de rollade een kerntemperatuur heeft bereikt van 60 graden mag hij te rusten worden gelegd onder aluminiumfolie voor 10 minuten.
- Verwijder de touwtjes en snij de rollade in plakken van 2cm en serveer met de eventueel achtergebleven jus.
- (Mocht er nog wat over blijven kan je dit heel dun snijden tot vleeswaren voor op brood)
Keyword Dutch oven, kampvuurgerecht, kampvuurrecept, oven, rollade, roulade